Bert Hellinger

Anton Hellinger s-a nascut in 16 decembrie 1925 in Leimen din Germania.
Hellinger a studiat filozofie, teologie si pedagogie. A urmat dorinta sa din copilarie, a devenit preot Catolic si astfel a parcurs un lung proces al purificarii corpului, mintii si spiritului.
Numele Bert –Suitbert este preluat de catre el, semnificatia este nobilime stralucita, stralucind prin putere.
A petrecut 16 ani in Africa de Sud in calitate de misionar alaturi de populatia Zulu, fiind si coordonatorul unei scoli din provincie. Aici a observat un model unic despre cum se organizau familiile bastinase, comunitatea intreaga. Parasirea unei culturi si trairea in alta l-au facut sa realizeze relativitatea valorilor din diferitele culturi.

In timp, Bert Hellinger a decis ca lasa viata de atata timp cunoscuta. De comun acord, a parasit a doua casa din Afica de Sud, s-a intors in Germania si a inceput sa studieze psihanaliza. Mai ales se formeaza in Terapia Gestalt cu ajutorul lui Ruth Cohen si Hilarion Petzold. Tot in aceasta perioada se familiarizieaza si cu Analiza Tranzactionala a lui Eric Berne.
Ceea ce a invatat din dinamicile de grup si psihanaliza alaturi de Gestalt terapie, terapia primara si Analiza Tranzactionala o integreaza si descopera ca unele scenarii apar de-a lungul mai multor generatii si in stransa legatura cu sistemul de familie.

Totodata Hellinger se intalneste cu Arthur Janov (Heloterapie Terapia prin hohote – de ras), cu Milton Hyland Erickson (Hipnoterapie), Ruth McClendon si Leslie Kadis (Terapia de familie sistemica), John Grinder, Richard Bandler (NLP). Un rol important s-a jucat Terapia contextuala a lui Boszormenyi-Nagy Ivan, prin nevoia de echilibru intre a da si a primi precum si prin recunoasterea loialitatilor ascunse observate in familie devin extrem de importante.

Bert Hellinger considera insa ca cea mai mare influenta asupra muncii sale de mai tarziu au avut-o parintii si insasi copilaria lui.
In 1971 iese din ordinul religios si ne povesteste cum incetul cu incetul a simtit ca a fi preot nu mai reflecta experienta cresterii sale interioare. In centrul atentiei sale de a fi, nu ajug insa sau inca cuvintele.

„El este impacat cu efemeritatea lucrurilor,
Si nu are nici o ambitie pentru a trece peste ceea ce se sfarseste cu moartea,
Viziunea lui este atotcuprinzatoare, pentru ca el consimte,
si intervine doar atat cat ii permite viata.
El distinge clar ce functioneaza si ce nu,
pentru ca este lipsit de intetii. ”

Cu metoda Constelatiilor familiale se intalneste pentru prima oara in America. In anii 80 primeste rol de reprezentant in grupul condus de Thea Schonfelder– in urma acestei experiente incepe sa foloseasca constelatiile.
Din 1992 Constelatiile familialeHellinger au o raspandire rapida in provinciile germane, la sfirsitul anilor 90 se raspandeste in intreaga lume.
Prima metoda este cea a constelatiilor de familie, in care sunt acumulate experienta de douazeci de ani. Precum tot ceea ce-i viu este in continua schimbare asa se autodezvolta si Hellinger. Constelatiile devin mai concentrate si capata profunzime datorita miscarilor sufletului. Constelatiile si miscarile sufletului se presupun si se completeaza reciproc.